Články

Lyofilizované ovocie z nutričného hľadiska

Váži len o niečo viac ako papier a vydrží niekoľko mesiacov. Reč je o lyofilizovanom ovocí, ktoré naberá na popularite. Ide o mrazom sušené ovocie, pri ktorom sa ovocie suší v špeciálnych komorách vo vákuu. Pre proces lyofilizácie sa používa hlboko zmrazené ovocie.

A v čom je také super?

Zachováva chuť aj nutričné látky

Vďaka tejto šetrnej technológii si ovocie zachováva chrumkavosťautentickú chuť, arómu a farbu čerstvého ovocia, ktorú mrazené alebo teplom sušené ovocie prakticky postráda. Z nutričného hľadiska je lyofilizované ovocie cenené pre zachovanie všetkých významných nutričných látok takmer v plnom rozsahu.

foto: Silvia Kobelová

Plné vitamínov a bez konzervantov

V porovnaní s mrazeným/teplom sušeným ovocím si napríklad zachováva všetku vlákninu,  takmer 100 % vitamínu C a antioxidantov, navyše bez nutnosti pridávania konzervačných látok či pridaného cukru. Teplom sušené ovocie je vo väčšine prípadov dosladzované, prípadne tiež obsahuje pridaný tuk, čo potom zvyšuje kalorickú hodnotu výrobku.

Nie je sušené ako sušené

Napríklad taký teplom sušený banán je až na pár výnimiek de facto chips, pretože sa vypráža na palmovom alebo kokosovom tuku, čo sú tuky z výživárskeho hľadiska najmenej vhodné. Navyše sa obsah tuku a aj celkovej energie môže u takéhoto výrobku pohybovať dokonca až na takých vysokých číslach ako pri zemiakových lupienkach. Takéto ovocie má tak v skutočnosti od čerstvého ovocia skutočne ďaleko a nemôže byť jeho konkurentom.

Uchovajte bez prístupu vzduchu

Vďaka takmer nulovému obsahu vody nie je toľko náchylné na mikrobiálnu kontamináciu, takže vám rýchlo nesplesnivie, čo sa o teplom sušenom ovocí nedá povedať. Jedinou nevýhodou je nízka vzdušná stabilita – ľahko a rýchlo začína za prístupu kyslíka vlhnúť, preto je dôležité správne uchovávanie v uzatvárateľných nepriedušných nádobách.

foto: Ingrid Remišová

Do kuchyne aj do batohu

Toto ovocie má výborné kulinárske využitie, čo oceníte predovšetkým v zime, keď je sortiment čerstvého ovocia nepestrý.

Lyofilizované kusy ovocia alebo prach sa dajú použiť do jogurtov, kaší, pudingov, mussli, do koláčov, bábovky, ale pripraviť si z neho môžete aj instantný/pečený čaj, smoothie, limonádu alebo sorbet. Vďaka takmer identickej veľkosti čerstvého ovocia sa dá využiť aj na zdobenie torty.

Chrumkavú variantu celých kusov ovocia využijete napríklad na turistike ako pohotovostnú a ľahkú desiatu alebo ako zdravší snack.

Napísala: Mgr. Petra Kuřátková, @nutrimamma.cz
Vyštudovaná nutričná špecialistka, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno

Všetky práva vyhradené. ©2020

Vedeli ste, že?
Chuťové aj nutričné vlastnosti lyofilizovaného ovocia závisia na kvalite použitého čerstvého ovocia. Brix – Grown for flavour ponúka prémiové produkty spracované z výberového ovocia najvyššej akosti, preto uspokoja aj náročného zákazníka. Kvalita produktov Brix – Grown for Flavour bola od roku 2018 oceňovaná mnohými odborníkmi doma aj v zahraničí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *